Blog Detail

8-November-2019

18 Nov 19
admin
No Comments

SIAPAKAH SEBENARNYA YANG BOLEH MEMBAWA KES SAMAN FITNAH?
.
Assalamualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan kepada anda semua.
.
Kelmarin, ada orang mengajukan pertanyaan kepada saya samada beliau boleh membawa kes Saman Fitnah sebagai wakil kepada arwah ayah beliau yang telah dimalukan.
Jawapannya adalah TIDAK BOLEH.
.
Mengapa tak boleh?
.
Di Malaysia, mereka yang boleh membawa kes Smaan Fitnah hanyalah :-
.
1. Orang yang difitnah secara terus dan bukannya diwakilkan oleh orang lain; dan
.
2. Orang yang difitnah itu masih hidup.
.
Ini termaktub dalam s.8(1) Malaysian Civil Law Act 1956 yang menyatakan bahawa dalam apa-apa prosiding yang melibatkan seseorang yang telah mati, ianya tidak terpakai bagi kes saman fitnah atau ‘defamation’
.
Jika misalnya, seseuatu prosiding Saman Fitnah sedang berjalan di Mahkamah dan Plaintif yang menuntut dalam kes tersebut meninggal dunia sebelum penghakiman direkodkan, maka kes itu akan terbatal dan tidak boleh diteruskan oleh waris atau wakil.
.
Selain dari seorang individu , mereka yang boleh membawa kes Saman Fitnah adalah:-
.
1. Minor- atau dikenali sebagai mereka yang masih belum mencapai usia majoriti.Di Malaysia, menurut Age of Majority Act 1971, mereka yang mencapai umur majoriti adalah 18 tahun . Mereka yang minority ini boleh membawa tuntutan kes Saman Fitnah melalui ‘guardian ad litem’ atau sahabat wakil iaitu melalui peguam yang dilantik.

2. Syarikat

3. Parti politik

4. Persatuan atau Kelab yang didaftarkan

5. Koperasi

6. Sekolah

7. Menteri Besar

8. Pengarah Syarikat juga boleh disaman jika boleh dibuktikan bahawa Pengarah tersebut membenarkan dan/atau mengarahkan perbuatan yang menjurus kepada Saman Fitnah itu.

9. Partnership atau perkongsian

10. Badan Berkanun

11. Kerajaan dan

12. Surat Khabar.
.
Dalam satu kes yang melibatkan sebuah JMB yang bernama Amber Court Management Corporation.
.
Isu utama yang diketengahkan adalah samada JMB tersebut boleh membawa prosiding Saman Fitnah? Mahkamah memutuskan tidak boleh kerana JMB ini tidak mempunyai kuasa untuk membawa kes Saman Fitnah.
.
Nama penuh kes; AMBER COURT MANAGEMENT CORP & ORS (SUING IN THEIR CAPACITY OF COUNCIL MEMBERS OF AMBER COURT MANAGEMENT CORP MANAGEMENT COMMITTEE) v HONG GAN GUI & ANOR [2016] 2 MLJ 85 Kes ini dah dibawa ke Mahkamah Rayuan dan Plaintif masih kalah.
.
Konklusinya, pastikan anda mempunyai kapasiti dan boleh membawa kes Saman Fitnah tersebut. Dapatkan nasihat guaman dari seorang professional iaitu seorang lawyer bertauliah.

Siapakah Sebenarnya Yang Boleh Membawa Kes Saman Fitnah?

SIAPAKAH SEBENARNYA YANG BOLEH MEMBAWA KES SAMAN FITNAH?.Assalamualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan kepada anda semua..Kelmarin, ada orang mengajukan pertanyaan kepada saya samada beliau boleh membawa kes Saman Fitnah sebagai wakil kepada arwah ayah beliau yang telah dimalukan. Jawapannya adalah TIDAK BOLEH. .Mengapa tak boleh? .Di Malaysia, mereka yang boleh membawa kes Smaan Fitnah hanyalah :-.1. Orang yang difitnah secara terus dan bukannya diwakilkan oleh orang lain; dan.2. Orang yang difitnah itu masih hidup. .Ini termaktub dalam s.8(1) Malaysian Civil Law Act 1956 yang menyatakan bahawa dalam apa-apa prosiding yang melibatkan seseorang yang telah mati, ianya tidak terpakai bagi kes saman fitnah atau ‘defamation’.Jika misalnya, seseuatu prosiding Saman Fitnah sedang berjalan di Mahkamah dan Plaintif yang menuntut dalam kes tersebut meninggal dunia sebelum penghakiman direkodkan, maka kes itu akan terbatal dan tidak boleh diteruskan oleh waris atau wakil..Selain dari seorang individu , mereka yang boleh membawa kes Saman Fitnah adalah:-.1. Minor- atau dikenali sebagai mereka yang masih belum mencapai usia majoriti.Di Malaysia, menurut Age of Majority Act 1971, mereka yang mencapai umur majoriti adalah 18 tahun . Mereka yang minority ini boleh membawa tuntutan kes Saman Fitnah melalui ‘guardian ad litem’ atau sahabat wakil iaitu melalui peguam yang dilantik.2. Syarikat3. Parti politik4. Persatuan atau Kelab yang didaftarkan5. Koperasi6. Sekolah7. Menteri Besar8. Pengarah Syarikat juga boleh disaman jika boleh dibuktikan bahawa Pengarah tersebut membenarkan dan/atau mengarahkan perbuatan yang menjurus kepada Saman Fitnah itu.9. Partnership atau perkongsian10. Badan Berkanun11. Kerajaan dan12. Surat Khabar..Dalam satu kes yang melibatkan sebuah JMB yang bernama Amber Court Management Corporation. .Isu utama yang diketengahkan adalah samada JMB tersebut boleh membawa prosiding Saman Fitnah? Mahkamah memutuskan tidak boleh kerana JMB ini tidak mempunyai kuasa untuk membawa kes Saman Fitnah..Nama penuh kes; AMBER COURT MANAGEMENT CORP & ORS (SUING IN THEIR CAPACITY OF COUNCIL MEMBERS OF AMBER COURT MANAGEMENT CORP MANAGEMENT COMMITTEE) v HONG GAN GUI & ANOR [2016] 2 MLJ 85 Kes ini dah dibawa ke Mahkamah Rayuan dan Plaintif masih kalah..Konklusinya, pastikan anda mempunyai kapasiti dan boleh membawa kes Saman Fitnah tersebut. Dapatkan nasihat guaman dari seorang professional iaitu seorang lawyer bertauliah. .Moga memberi manfaat kepada anda semua.#LiyanaTheLawyer#DefamationLawyer

Posted by Liyana The Lawyer on Khamis, 7 November 2019

Leave A Comment