Sharing :

PEKERJA HOTEL DIPECAT KERANA PRESTASI KERJA TIDAK MEMUASKAN

Liyana The Lawyer

Liyana The Lawyer

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, 

Harini saya nak berkongsi mengenai kes bernombor 7/4-3028/18 antara Joyce Tan v. Movenpick Hotel & Convention centre. 

Penuntut di sini memulakan pekerjaannya dengan syarikat tersebut sebagai Pengurus Pembangunan & Pembelajaran pada tarikh bermula 02.05.2018 dan diletakkan dalam tempoh percubaan selama 3 bulan. Gaji bulanan terakhir beliau sebelum penamatan kerja adalah RM6,850.00.

Pada 20.07.2018 syarikat itu mengeluarkan Surat Prestasi yang tidak memuaskan kepada penuntut yang mereka berkeras penerangan beliau dalam prestasi kerjanya. Surat Syarikat menyatakan bahawa pihak penuntut tidak berupaya mengatur latihan yang menyebabkan keadaan kucar-kacir dengan perancangan dan perlantikan lain.  

Kedua, Syarikat ini juga menyatakan bahawa beliau gagal menunjukkan pengetahuan produk serta visi dan halatuju dalam pembelajaran dan pembangunan kakitangan. Selanjutnya Syarikat juga mendakwa bahawa pihak menuntut tidak dapat menyiapkan kerjanya pada masanya, sekali gus gagal menunjukkan prestasi yang memuaskan. 

Selepas itu, pihak menuntut menghantar surat balasan yang menyediakan penerangan untuk kekurangan dan antara Alasannya dia adalah bahawa dia masih dalam “tempoh pembelajaran” dan akan menjadi lebih baik dalam tempoh masa yang diberikan. Pihak menuntut juga mendakwa bahawa beliau tidak pernah berkasar dengan mana-mana pelanggan dan pihak yang menuntut telah berada dalam latarbelakang perkhidmatan pelanggan sejak 1986 yang mana beliau tidak menerima sebarang maklum balas yang teruk sebelum ini. 

Apabila membaca surat jawapan pihak menuntut kepada Syarikat, Syarikat masih tidak menjumpai penerangan yang memuaskan dan memberikan notis 1 bulan untuk menamatkan pihak menuntut yang berkuatkuasa ke atas 02.09.2018. 

Keputusan  

Selepas mempertimbangkan merit kes itu, Mahkamah yang diadakan bahawa syarikat itu dipecat tanpa sebab atau alasan. Perintah Mahkamah bahawa pihak yang menuntut itu dikembalikan semula kepada jawatannya dahulu dan Mahkamah telah diberikan sepenuh masa gaji yang maksimum 12 bulan: 

(RM 6,850.00 x 12 bulan = RM 82,200.00)  

Dibayar kepada pihak menuntut dalam tempoh 30 hari dari tarikh Award ini. 

Nota Kaki. 

* Syarikat sepatutnya memberikan masa kepada penuntut untuk memperbaiki prestasi kerjanya. 

Sekjan sahaja dari saya, 

-Liyana The Lawyer-